maanantai 30. huhtikuuta 2012

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Koirankynnenleikkaajat

Winhan tassut rapisivat lattiaan jo siihen malliin, että tänään oli edessä kynsienleikkuu. Kynsiä on vaikea erottaa valkoisten karvojen alta, joten kastelin tassut, jotta karvat saisi helpommin siirrettyä edestä pois. Winha mötkötti sylissäni märkine tassuineen. Pitelin tassusta kiinni ja Sami leikkasi varovasti kynnen kerrallaan. Winha sai makupalan joka kerta, kun kynsi katkesi. Viimeisen tassun kohdalla oli jo suuria vaikeuksia saada pentu pysymään paikallaan, jotta kynttä ei vahingossa tulisi leikattua liikaa. Tehtävä suoritettu ilman verenvuodatusta.

torstai 19. huhtikuuta 2012

Matotahnaa

Winha saa 2.5. tehosterokotuksen, joten eilen oli matojenhäätöpäivä. Winha painoi eilen  3 kg 400 gr. Canex-tahnaa piti antaa 2 cm painokiloa kohti, joten tahnaa pursotettiin lautaselle seitsemän senttiä pitkä soikero. Tarjoiltiin tahnaa ensin sormenpäältä nuoltavaksi. Maku ei selvästikään ollut mieluisa, joten lopputahna piti työntää suuhun puolipakolla.

Koskahan valmistetaan koiran suuhun maistuva, esimerkiksi jauhelihan makuinen tahna? Jauheliha on syystä tai toisesta ollut Winhan lemppariruoka. Kun sitä on ollut tarjolla, se on syöty välittömästi eikä muruakaan ole jäänyt jäljelle. Winhalle on ostettu eri merkkisiä pentujen rasiaruokia (ns. märkäruokia), mutta vastaanotto on usein innoton.

Eläintarvikeliikkeestä tuli kokeeksi ostettua rasiallinen kiviuunikuivattuja kuoreita. Ainakin tässä muodossa kala kelpaa Winhalle.

maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kesää odotellessa

Perjantaina hankittiin Winhalle kuljetushäkki, jotta pentu saisi tutustua siihen rauhassa ennen ensimmäistä mökkimatkaa. Häkin päälle laitettiin kevyt peitto, jotta paikka tuntuisi kotoisammalta ja olisi hieman hämyisä. Ensimmäiseksi pentu yritti kaivaa kuopan häkin pohjalla olevaan pehmusteeseen. Ei näyttänyt haittaavan, vaikka työ ei tuottanutkaan tulosta. Häkin ovi on koko ajan auki, joten Winha pääsee sinne aina halutessaan. Se onkin jo ottanut häkissään muutamat torkut. Jossakin vaiheessa aletaan totuttelemaan siihen, että häkin ovi on jonkin aikaa kiinni Winhan ollessa sisällä. Häkki on sen verran suuri, että Winhan pitäisi mahtua siinä seisomaan vielä aikuisena koiranakin.

Winhan valkoinen turkki alkoi näyttää merkillisen harmaalta, joten lauantaina Winha "pääsi" suihkuun. Pesu ja turkin kuivaus onnistuivat tällä kertaa varsin mallikelpoisesti. Winha pysyi nätisti paikallaan koko ajan, vaikka ei näyttänytkään erityisesti nauttivan tilanteesta.

Lumi on sulanut lähellä olevilta pelloilta, ja siellä käytiin aurinkoisessa sunnuntaisäässä harjoittelemassa luokse tulemista. Winha oli kelataluttimessa. Se tuli tuulispäänä, kun kuuli tänne-kutsun. Asiaa varmaankin auttoi koiranherkku, jonka se sai suorituksestaan.

Tänään lenkkipolun varrella törmättiin naapuritalossa asuvaan reippaaseen ja leikkisään coton-herraan, joka on ollut syntymästään asti kuuro. Eipä tätä olisi tullut huomanneeksi, ellei omistaja olisi asiaa kertonut. Se oli varsin kiinnostunut Winhan touhuamisesta, samoin Winha seurasi  suurella mielenkiinnolla koiraherran puuhia.

Winha tuntee jo varsin hyvin arkiaamujen rutiinit. Lauma häipyy pikkuhiljaa kuka minnekin. Viimeisen lähtijän tehtävänä on varmistaa, että Winhalla on ruokaa, vettä ja leluja, sekä saada Winha jäämään sille varattuun tilaan yksinolon ajaksi. Muutamana aamuna tämä on ollut erityisen haasteellista. Pentu on napannut suuhunsa hanskan tai jonkin muun sille kuulumattoman tuotteen ja lähtenyt karkuun korvat putkella. Tavoitteena on juoksuleikki, jonka voittaja on tietenkin Winha. Sitä on mahdoton saada kiinni, kun se nopeutensa ja ketteryytensä lisäksi käyttää arveluttavia keinoja: Se menee paikkoihin, joihin muilla ei ole kokonsa takia asiaa, esimerkiksi sohvan alle. Toistaiseksi Winhaa on pystynyt hämäämään esim. vinkulelulla, joka on Winhan mielestä vastustamaton. Kun mielenkiinto on siirtynyt leluun, kielletyn tuotteen saa napattua pois. Epäilen, että tätä keinoa ei löydy koiranpennun kasvatusoppaasta, mutta se toimii varsin hyvin aamukiireessä. Jospa tavaroiden pihistely jää pois, kun pentu kasvaa (Dog whisperer, help us, we have a thieving dog).

 Winha ja uusi lempilelu Pässi 13.4.2012.

Ei väsytä juuri ollenkaan. Winha 15.4.2012.

Voisitko pikkuhiljaa laittaa sen kameran pois, jotta täällä saa nukkua !

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Rokotus

Eilen Winha sai Pieneläinsairaalassa rokotuksen penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvoa ja kennelyskää vastaan. Eläinlääkäri kertoi rokotuksen mahdollisista sivuvaikutuksista, anafylaktisesta shokista (ilmenee yleensä puolen tunnin sisällä rokotuksen antamisesta, jos ilmetäkseen), kutinasta, väsymyksestä... Jos naamaan tulee turvotusta, voisi antaa painon mukaisen osan kyytabletista. Winhalla ei ilmennyt mitään oireita.

Winha sai siis nyt rokotusohjelman (Evira: Koiran rokotussuositus) mukaisen nelosrokotuksen ja sen tehosterokotus annetaan kuukauden kuluttua. Kaksi viikkoa ennen tehosteen antamista pitäisi tehdä uusi suolinkaisten häätö. Rabiesrokotus annetaan joko tehosterokotuksen yhteydessä tai pari viikkoa tehosteen jälkeen (sivuvaikutusriskien pienentämiseksi). Seuraava tehoste annetaankin sitten vuoden iässä.

Eläinlääkäri tarkasti myös Winhan niskan. Winha on kotona kiljunut aika ajoin ja oltiin jo sitä mieltä, että niska on edelleen kovin kipeä ja mahdollisesti jopa entistä kipeämpi. Eläinlääkäri ei kuitenkaan saanut kääntelemällä ja vääntelemällä kipua esiin. Lääkäri arveli, että kyseessä voi olla lihasjumi. Lääkärin mukaan erityisesti pennut kuitenkin kiljuvat vähäisestäkin kivusta tai milloin mistäkin, se on niille luontaista ja tarkoituksenmukaista käytöstä. Ja totta tosiaan - Winha laittoi tutkimushuoneessa nenänsä kylmään metalliseen tuolinjalkaan ja kiljahti tuskaisesti. Sille on saattanut jäädä kiljumismoodi päälle ja ehkä olemme omalla käyttäytymisellämme jopa vahvistaneet sitä. Tästä muistui mieleen, että kasvattajakin varoitti Winhaa kotiin hakiessamme, ettei kannata lähteä kaikkiin kiljahteluihin mukaan. Kasvattaja näytti silloin isommalla pennulla, miten tarvittaessa nypitään korvakarvoja, jotta ilma kiertäisi eikä korva pääsisi tulehtumaan. Nyt ei pikkukiljahduksista enää lähdetä säntäilemaan ja katsomaan, mikä "pienellä ja vielä niin avuttomalla pentuparalla" oikein on.

Rokotuksen jälkeen kävimme eläintarvikeliikkeessä, jossa emme aikaisemmin ole käyneet. Siellä oli avulias ja asiantunteva myyjä, jonka kanssa soviteltiin Winhalle passelit pentuvaljaat. Toisesta liikkeestä hankitut epämukavat valjaat jäävät odottamaan sitä aikaa, kun Winha on "iso" koira. Samalla hankittiin hyväksi kehuttua tahran ja hajunpoistoainetta (Stain & Odour for Dogs). Sen pitäisi poistaa hajut, jotka houkuttelevat pissaamaan samaan paikkaan uudelleen. Sitä voi käyttää kaikille vedenkestäville pinnoille, myös matoille. Winhalla on kylläkin jo pidätyskyky huomattavasti parempi kuin vaikkapa pari viikkoa sitten. Lattialle ja matolle pissaaminen on selvästi vähentynyt.








Zzzzzzzzz.....

tiistai 3. huhtikuuta 2012

Myydään: Uuden veroiset valjaat

Winhan uusia valjaita sovitettiin eilen eläintarvikeliikkeessä myyjän opastuksella. Tänään ne osoittautuivat hyvin epäkäytännöllisiksi ulkoillessa. Tai sitten ne vain ovat liian isot tai vääränlaiset Winhan kokoiselle ja malliselle notkealle koiralle, eikä sitä huomannut pennun ollessa paikallaan. Pentu telmi ja pyöri niin winhasti, että valjaat olivat lopuksi vatsan ympärillä. Ulkoilu jäi lyhyeksi, kun Winhan kärsivällisyys ei riittänyt siihen, että olisin saanut laitettua valjaat takaisin paikalleen. Joka tapauksessa Winha ehti ottaa uudesta lumesta ilon irti. Pomppi ja sinkoili sinne tänne. Orastavasta hienosta hihnakäyttäytymisestä ei ollut tietoakaan.

Me ihmiset olimme päättäneet, että olemme tylsiä emmekä leikitä Winhaa tänään lainkaan. Jospa niska pääsisi paremmin paranemaan, jos pentu malttaisi ottaa rauhallisesti. Winha oli asiasta eri mieltä. Se pomppi ja telmi, kuin mikään paikka ei olisi  koskaan kipeä ollutkaan.  Illan suussa, kun tylsät ihmiset katsoivat televisiota, Winha työnsi päänsä kengän varteen ilmeisesti aikomuksenaan pyydystää maukkaan pohjallisen. Kenkä päässä oli vähän liikaa, ja vinkuhan siitä tuli. Winha meni sängyn alle murehtimaan, mutta tuli hetken kuluttua syliin uinumaan.






maanantai 2. huhtikuuta 2012

Rankka päivä

Aamulla eteisestä kuului surkeaa ja äänekästä ulinaa. Winha oli roikkunut hampaineen lapsen hihassa ja kaatunut siitä selälleen. Ei korkealta, mutta johonkin pentua sattui. Kävely onnistui Winhalta normaalisti, mutta välillä se vinkaisi. Onneksi meillä oli aamuksi varattu aika rokotukseen Pieneläinsairaalaan, joten sinnehän me menimme.  Winha pääsi ensimmäistä kertaa bussin kyytiin. Se istui lyhyen matkan  nätisti sylissä kanssamatkustajia ja muita bussin haisuja nuuskutellen, mutta vapisi hieman.

Sairaalassa meidät otti vastaan opiskelija, jolle kerroin tapahtuneen. Winhaa käänneltiin, väänneltiin ja paineltiin joka puolelta. Mitään vikaa ei löytynyt. Eläinlääkäri teki saman, ja silloin päätä käännettäessä oikealle Winha vinkaisi. Aristavan niskan takia Winha sai kipulääkettä pistoksena. Lääkkeen pitäisi vaikuttaa reilun vuorokauden ajan. Winha oli koko tutkimuksen ajan mallikelpoisesti. Pistoksestakaan Winha ei ollut moksiskaan.

Rokotusta päätettiin siirtää torstaille.

Eläinlääkäri suositteli ulkoilutukseen valjaita, joten sellaisethan me hankimme lähimmästä eläintarvikeliikkeestä. Sen jälkeen lähdettiin työpaikalle, jossa Winha tapasi uusia mukavia ihmisiä. Aamun rankan kokemuksen jälkeen Winha nukkui suuren osan töissä olostaan. Herättyään se teki pissan ja kakan - ei ihan suunnitellusti sanomalehden päälle, mutta ei matollekaan. Nukkumisen jälkeen Winhalla olisi ollut intoa käydä nuuskimassa nurkat ja ehkä vähän leikkiäkin. Alkoi kuitenkin jo olla kiire,  jotta ehdittäisiin pois iltapäiväruuhkan alta. Siispä koiranraksuja vatsukkaan ja kotiin päin.

Nyt Winha ei saa leikkiä vetoleikkejä ja muutenkin niskaa pitää varoa. Winha näyttää itsekin olevan varovainen. Se ei säntäile ja telmi kuten tavallista, vaan tepsuttelee rauhallisesti ympäriinsä, häntä heiluen. Näyttää siltä, että selvisimme aamusta säikähdyksellä.

 Winha töissä. Sunnuntain Hesari oli tarkoitettu käymäläksi, mutta saattoihan sen päällä torkkuakin, kun makuuhuopa kävi tylsäksi. Lehden sisältö oli selvästi sivuseikka.