perjantai 4. tammikuuta 2013

Koiran ensimmäinen vuosi

Winha täyttää 8.1. kokonaisen vuoden. Kun päätös koiran hankinnasta oli tehty ja oma pentumme varattu, ryhdyin pitämään kirjaa siitä, paljonko rahaa kuluu koiran tarvikkeisiin, ruokaan, terveydenhoitoon jne. Itse koiranpentu rotua coton de tulear maksoi 1300 e. Muut kulut noin vuoden ajalta on nyt ynnätty. Yhteenvetona tästä voisi sanoa, että Winha on ollut jokaisen sentin arvoinen - ja paljon enemmän.

Winha on perheemme ensimmäinen koira, joten paremmalla tietomäärällä olisimme kenties voineet välttää muutamia hukkahankintoja - tai hankkia jotakin käytettynä. Eläintarvikeliikkeissä on kuitenkin se hyvä puoli, että myyjiltä voi kysyä ja koiran voi tarvittaessa viedä kauppaan sovittelemaan.

Kuluihin vaikuttaa koiran rotu. Winha on niin sanottu turkkikoira, joten sen turkinhoitoon tarvitaan sopivat hoitoaineet, harjoja ja kampoja. Cotonin turkinhoito on todella työlästä (harjausta kerran pari päivässä, laiskuudesta ja kiireestä rangaistaan megalomaanisilla takuilla), ja lopulta päädyimmekin käyttämään Winhan trimmaajalla.

Ihan kaikki hankinnat eivät ole olleet välttämättömiä, mutta terveydenhoidosta, esimerkiksi rokotuksista, ei luonnollisestikaan voi tinkiä. Winha on onneksi ollut terveenä lukuun ottamatta putoamisesta johtuvaa niskan arkuutta. Tähän vaivaan eläinlääkäri antoi Winhalle kipupiikin, jonka takia nelosrokotteen antamista jouduttiin hieman siirtämään.

Lelujen hankinnasta on opittu sen verran, että hinta ja laatu kävelevät käsi kädessä. Halvat lelut ovat nopeasti hajalla ja käyttökelvottomia.

Jotain on varmasti jäänyt matkan varrella kirjaamatta, joten lista ei ole kaiken kattava.

Pennun kasvatuskirja (Kaimio) ja kaksi muuta opasta 65,70 e
Nimilaatta 16,05 e
Perustaidot paikoilleen -kurssi koirakoulussa, 5 kertaa, 40 e (tarjoushinta)

Perustarvikkeet

Pehmopeti 46, 90 e
Keraaminen ruokakuppi 24,90 e
Juomakuppi 12,50 e
Heijastintalutin 12,75 e
Talutin 13,90
Flexi-talutin 19,90 e
Pentupanta 9,90 e
Pehmopanta 11,61 e
Pehmopanta 14,90 e
Pentuvaljaat 19,90 e
Valjaat 25 e
Kynsisakset 4,90 e
Kuminen kulhonalusta 15,95
Siisteyskassi kakkapusseille 5,90 e
Kevyt metallihäkki kuljetukseen sekä makuualusta häkkiin 61,92 e
Talvihaalari 39,90 e
Yhteensä noin 340 e

Terveys ja puhtaus

Eläinlääkärillä käynti ja kipupiikki 72 e
Nelosrokotus 66,20 e
Nelosrokotuksen tehosterokotus 66,20 e
Rabiesrokotus 61,92 e

Silmähuuhde ja matotabletteja 18,02
Matolääke (tahna) 11,75 e

Shampoo ja hoitoaine yht. 64 e
Sormihammasharjat, 6 kpl, 11,90 e
Petosan-hammastahna 7,90 e
Kammat ja harjat, yht. noin 35 e

Bayvantic Vet koiran punkkiliuos 44,65

Turkin trimmaus 40 e (pentuhinta)
Kynsien viilauslaite 29 e

Stain + odour remover -pullo + 2 täyttöpulloa
Kakkapusseja
Yhteensä noin 550 e

Muuta

Lelut, yht. noin 90 e
Suihke pureskelun estoon 8,29 e
Yhteensä noin 100 e

Ruoka ja makupalat

Winhalle on hankittu erilaisia makupaloja palkitsemista varten, dental sticksejä hampaiden hyvinvointiin sekä muita maistuvia herkkuja, esimerkiksi siankorvia, jäniksenkorvia, luita jne. Näihin ja koiran kuivaruokaan on vuoden aikana kulunut noin 200 euroa. Hintaan ei ole laskettu ruokaostosten yhteydessä tehtyjä koiran ruokahankintoja, esimerkiksi jauhelihaa, jota Winha syö päivittäin.

Kulut yhteensä noin 1300 e



7 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen lista. Aika hurjasti maksaa rokotukset!

    Kuinka usein teillä harjataan koiran hampaat ja kuinka se sujuu?

    VastaaPoista
  2. Rokotuksen yhteydessä tehdään myös perustarkastus (ainakin Viikin eläinsairaalassa, muista paikoista en tiedä), joten ihan pelkästä piikistä ei makseta.

    Kiusallisen kysymyksen esitit ;) Ollaan oltu hampaiden harjauksen kanssa toooosi laiskoja, kun ei se selvästikään ole Winhalle mieluista puuhaa, vaikka hammastahna on "Poultry flavor". Eikä se ymmärrä, vaikka kuinka selittäisi että hampaiden pesu on ihan sen omaksi parhaaksi. Pitäisi kyllä ottaa itseä niskasta kiinni, jotta saataisiin siitä rutiini. Päivittäin ne pitäisi ilmeisesti harjata. Me ollaan annettu dental sticksejä, jotka ilmeisesti ainakin jonkin verran vähentävät hammaskiven muodostumista. Näin sen pitäisi sujua: http://www.youtube.com/watch?v=Jf6ldiOlPTE

    VastaaPoista
  3. Ihan oikeasti, paljonkohan esimerkiksi Suomessa on koiria, joilta pestään hampaat joka päivä? Ymmärrän hyvin, että sinne lattian tasoon on ikävä taipua, kun on saanut lapset suurin piirtein omatoimisiksi hampaanpesussa. ;-) Reikiä ei kai koirille niin tulekaan, kun eivät syö sokeria, mutta hammaskiveä kuitenkin.

    Miltähän kanan makuinen hammastahna maistuisi ihmisen suussa?

    VastaaPoista
  4. Harkitsen vakavasti cottonin hankkimista perheenjäseneksi ja tämä postaus oli todella mahtava. Minkälaista/merkkistä ruokaa Winha syö?

    -Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä. Itse olen ollut hyvin tyytyväinen, että päädyimme reilu kaksi vuotta sitten valitsemaan nimenomaan cotonin. Winha sai pennut reilu kuusi viikkoa sitten, joten kasvattajan suosituksesta tiineys- ja imetysaikana Winha on saanut Royal Canin Starteria. Ennen tiineyttä emme olleet merkkiuskollisia, vaan kokeilimme eri merkkejä. Winha ei ole suuresti ruuan perään, joten emme vieläkään ole löytäneet varsinaista suosikkiruokaa. Viimeisimmät merkit taisivat olla Hill´s ja Brit Care (pienelle rodulle tarkoitettuja nappuloita). Nappulan joukkoon laitamme usein jauhelihaa tai jotakin purkkiruokaa (Hill´s tai vastaava) sekä mahdollisesti lisäksi jotain hapanmaitotuotetta. Winha on lisäksi saanut välillä broilerin siipiä tai putkiluun järsittäväkseen.

      Poista
    2. Olen lukenut Acana- ja Orijen- merkeistä valtavan paljon hyvää, kannattaa ehkä koittaa :) Kiitos vastauksesta, jään innolla vielä seuraamaan Winhan elämää!

      -Johanna

      Poista
    3. Kiitti vinkistä :) Pennuille tulikin sattumoisin hankittua Acanaa pieni pussi kokeeksi. Voisihan tuota hankkia myös Winhalle seuraavaksi.

      Poista