perjantai 6. huhtikuuta 2012

Rokotus

Eilen Winha sai Pieneläinsairaalassa rokotuksen penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvoa ja kennelyskää vastaan. Eläinlääkäri kertoi rokotuksen mahdollisista sivuvaikutuksista, anafylaktisesta shokista (ilmenee yleensä puolen tunnin sisällä rokotuksen antamisesta, jos ilmetäkseen), kutinasta, väsymyksestä... Jos naamaan tulee turvotusta, voisi antaa painon mukaisen osan kyytabletista. Winhalla ei ilmennyt mitään oireita.

Winha sai siis nyt rokotusohjelman (Evira: Koiran rokotussuositus) mukaisen nelosrokotuksen ja sen tehosterokotus annetaan kuukauden kuluttua. Kaksi viikkoa ennen tehosteen antamista pitäisi tehdä uusi suolinkaisten häätö. Rabiesrokotus annetaan joko tehosterokotuksen yhteydessä tai pari viikkoa tehosteen jälkeen (sivuvaikutusriskien pienentämiseksi). Seuraava tehoste annetaankin sitten vuoden iässä.

Eläinlääkäri tarkasti myös Winhan niskan. Winha on kotona kiljunut aika ajoin ja oltiin jo sitä mieltä, että niska on edelleen kovin kipeä ja mahdollisesti jopa entistä kipeämpi. Eläinlääkäri ei kuitenkaan saanut kääntelemällä ja vääntelemällä kipua esiin. Lääkäri arveli, että kyseessä voi olla lihasjumi. Lääkärin mukaan erityisesti pennut kuitenkin kiljuvat vähäisestäkin kivusta tai milloin mistäkin, se on niille luontaista ja tarkoituksenmukaista käytöstä. Ja totta tosiaan - Winha laittoi tutkimushuoneessa nenänsä kylmään metalliseen tuolinjalkaan ja kiljahti tuskaisesti. Sille on saattanut jäädä kiljumismoodi päälle ja ehkä olemme omalla käyttäytymisellämme jopa vahvistaneet sitä. Tästä muistui mieleen, että kasvattajakin varoitti Winhaa kotiin hakiessamme, ettei kannata lähteä kaikkiin kiljahteluihin mukaan. Kasvattaja näytti silloin isommalla pennulla, miten tarvittaessa nypitään korvakarvoja, jotta ilma kiertäisi eikä korva pääsisi tulehtumaan. Nyt ei pikkukiljahduksista enää lähdetä säntäilemaan ja katsomaan, mikä "pienellä ja vielä niin avuttomalla pentuparalla" oikein on.

Rokotuksen jälkeen kävimme eläintarvikeliikkeessä, jossa emme aikaisemmin ole käyneet. Siellä oli avulias ja asiantunteva myyjä, jonka kanssa soviteltiin Winhalle passelit pentuvaljaat. Toisesta liikkeestä hankitut epämukavat valjaat jäävät odottamaan sitä aikaa, kun Winha on "iso" koira. Samalla hankittiin hyväksi kehuttua tahran ja hajunpoistoainetta (Stain & Odour for Dogs). Sen pitäisi poistaa hajut, jotka houkuttelevat pissaamaan samaan paikkaan uudelleen. Sitä voi käyttää kaikille vedenkestäville pinnoille, myös matoille. Winhalla on kylläkin jo pidätyskyky huomattavasti parempi kuin vaikkapa pari viikkoa sitten. Lattialle ja matolle pissaaminen on selvästi vähentynyt.








Zzzzzzzzz.....

1 kommentti: