torstai 23. tammikuuta 2014

Winhalle iski äkäinen nisätulehdus

Tiistaina huomasin Winhan olevan kivulias, eikä se halunnut liikkua. Toinen takimmaisista nisistä oli turpea ja osittain violetin sävyinen. Kuume nousi nopeasti neljäänkymmeneen asteeseen. Soitin eläinsairaalan päivystykseen, josta sanottiin, että voitaisiin seurata tilaa aamuun. Kuume jatkoi nousuaan, ja oli lopulta 41,2 astetta. Suihkuteltiin Winhaa haalealla vedellä ja saatiinkiin lämpö laskemaan 39,5:en. Lähdettiin heti kun mahdollista päivystykseen.

Kliinisessä tutkimuksessa todettiin, että oikea takanisä oli turvonnut ja hieman muhkurainen. Iho punoittava ja osittain violetinsävyinen. Nisästä otettiin maitoviljely, jonka tulos valmistuisi perjantaina. Lisäksi Winha sai pistoksena tulehduskipulääkettä ja antibioottia sekä nesteytystä nahan alle. Winha oli kaiken pistelyn ja tutkimisen aikana oikein mallikelpoinen potilas.

Kotiin saatiin reseptit antibioottikuuria (Clavubactin) ja tulehduskipulääkitystä (Metacam) varten. Lisäksi aloitettiin maidontulon lopettava lääkitys (Galastop Vet). Koska maitoviljelyn tulos ei ollut tiedossa, pennut eivät saisi juoda tulehtuneen nisän maitoa. Pennuille tuli nyt sitten äkkijyrkkä vieroitus emänmaidosta. Saatiin lisäksi ohje, että nisiä, erityisesti tulehtunutta, pitäisi lypsää useita kertoja päivässä. Kuume pitäisi mitata vähintään aamuin illoin (normaali lämpö 38,2-39,2) ja nisän turvotusta ja väriä pitäisi seurata.

Mittasin Winhan kuumeen yön aikana kolmesti. Lämpö ei lähtenyt toivotulla tavalla laskuun (oli yön aikana 39,5-40,7). Aamulla Winha sai antibioottia. Suihkuttelin nisää lämpimällä vedellä ja yritin lypsää varovasti, mutta nisä oli niin turvonnut, etten saanut sieltä tulemaan kuin muutaman tipan. Soitin eläinsairaalaan uudelleen. Sieltä sanottiin, että antibiootin vaikutus voi alkaa vasta parin päivän päästä. Ohjeeksi saatiin, että lääkitään ohjeiden mukaan ja seurataan tilaa. Tarvittaessa voidaan ottaa sairaalaan uudelleen yhteyttä. Lisäksi annettiin ohje, että tulehtunutta nisää ei enää pitäisi lypsää ainakaan kuluvan päivän aikana.

Lämpö hilautui hieman ylöspäin ja nisä muuttui tummemmaksi, ja tumma alue tarkkarajaisemmaksi. Päätettiin lähteä uudelleen eläinsairaalaan. Kirurgi arveli, että tila voisi parantua myös ilman leikkausta. Nisässä oleva tumma kohta irtoaisi ja laaja-alainen haava vaatisi asianmukaista hoitoa. Vaikka tumma alue näytti tarkkarajaiselta, saattaisi tulehdus kuitenkin edetä nopeasti, ja sitten olisi leikkaus edessä. Pidettiin parempana, että leikataan nisä - tai kaksi - saman tien ja vältetään tulehduksen laajeneminen. Sairaalassa selvitettiin ensin, onnistuisiko leikkaus samana päivänä vai siirtyisikö seuraavaan. Onneksi Winha pääsisi leikkaukseen saman tien. Winha vietiin ensin nesteytettäväksi ja me ihmiset mentiin odotustilaan. Jonkin ajan kuluttua kirurgi soitti, että Winha odottaa leikkausta ja että valkosolut olivat tulehdustilaan nähden matalat, mikä saattaa ennakoida verenmyrkytystä. Winha jäisi leikkauksen jälkeen tarkkailtavaksi ja saisi suonensisäisesti antibioottia. Lähdimme siitä sitten sekalaisin tuntein kotiin.

Kotona kaikilla oli orpo olo ilman Winhaa. Huoletti myös, miten Winha pärjää, kun ei se ole koskaan ennen ollut kotoa pois ilman omaa ihmistä tai laumaa.

Kirurgi soitti myöhemmin, että leikkaus oli mennyt hyvin. Kaksi nisää oli poistettu ja tilanne näytti hyvältä. Leikkauksen tarpeellisuudesta ei ollut epäilystä. Poistettu kudos oli mustaa (nekroottista), kun sen normaalisti pitäisi olla kellertävää. Kaikki tulehtunut kudos oli saatu pois ja haavaan oli laitettu dreeni kudos- ja maitoeritteen poistumiseksi haavasta. Winha oli sillä hetkellä vielä unten mailla, ja heräteltäisiin kohta. Winha oli ollut koko ajan reipas koira ja antanut tehdä kaikki toimenpiteet ilman vastustelua. Sairaalassa ei ollut maidontulon lopettavaa Galastopia, joten käytiin vielä viemässä lääke sairaalaan.

Kotona pennut kaipasivat emäänsä äänekkäästi. Ja varmasti myös emänmaitoa. Pennut kuitenkin syövät jo reippaasti kiinteää ruokaa, joten ne pärjäävät kyllä. Ruuan joukkoon ollaan lisätty hieman pentumaitoa (Royal Canin Baby Dog Milk). Se ei olisi välttämätöntä, mutta täydennämme sillä ruuan ravinteikkuutta ja maistuvuutta.  Tosin, noille pikkuahmateille tuntuu maistuvan kaikki mitä tarjotaan :)

Winha pääsi kotiin

Yön aikana ei tullut sairaalasta puhelua, mikä tarkoitti, että ongelmia ei yön aikana ollut ollut. Torstaina sairaalasta soitettiin, että Winhan voisi tulla hakemaan. Winhalla oli haavan päällä haavataitos ja kehon ympärillä verkko, jotta taitos pysyisi paikallaan. Winhalla oli myös kaulus nuolemisen estämiseksi. Iholla oli opioidi-kipulääkelaastari, joka ei saa joutua lasten tai pentujen ulottuville (voi olla hengenvaarallinen nieltynä). 

Diagnoosi on siis nekrotisoitunut eli kuolioitunut maitorauhaskudoksen tulehdus. Se on bakteeriperäinen tulehdus, jolle altistaa muun muassa maitorauhasen "ylitäyttyminen". Koska kuolioiva kudos lähtee helposti leviämään kudoksissa, on pikainen kirurginen hoito suositeltava. Winhalle tehtiin siis kahden maitorauhaslohkon kirurginen poisto. Leikkauksen jälkeen Winha siirrettiin teho-osastolle seurantaan, tukihoitoon ja kivunhallintaan. Haava oli torstaina todella siisti, joten dreeni on poistettu.

Kotihoito

  • Tikit poistetaan 10-12 pv kuluttua.
  • Haavan nuoleminen on estettävä kaulurilla tai "puvulla" (verkko). Haavan suojaaminen on suositeltavaa vielä 2-3 päivää. Tarvittaessa haava-alueen suihkuttaminen ja huolellinen kuivaus.
  • Winhalla on kipulääkelaastari, joka poistetaan lauantaina illalla. Winhalla tulee pitää kauluria ja pukua, kunnes laastari poistetaan. Laastari toimitetaan hävitettäväksi apteekkiin tai sairaalaan.
  • Galastopin antamista jatketaan entisen ohjeen mukaan tästä illasta ainakin 4 pv ajan.
  • Tulehduskipulääke Metacam vielä 7 pv ajan. 
  • Antibiootti Oriprim vet 1 tabl aamulla ja illalla 5 vrk. Haittavaikutuksena voi tulla esimerkiksi nivelvaikutuksia ja kuivasilmäisyyttä. Oriprim saatiin aiemmin määrätyn Clavubactin tilalle.
Toipilas.

2 kommenttia:

  1. Paranemisia Winhalle ja terkkuja Tuulispäälle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Kyllä se tästä hyväksi muuttuu. Terkut viedään perille vaikkapa rapsutuksen merkeissä :)

    VastaaPoista