maanantai 6. tammikuuta 2014

Winhan pennut - joulun lapset

Winha sai viisi potraa pentua 25.12.2013, kaksi tyttöä ja kolme poikaa.

Tähän mennessä tapahtunut

Jotta coton de tulear´in pennut voi rekisteröidä, on molemmilla vanhemmilla oltava viralliset silmätarkastus- ja polvilumpioluksaatiolausunnot voimassa. Winha kävi tarkastuksessa 23.8.2013. Silmät todettiin terveiksi - samoin polvet (tulos 0/0).

PEVISA-ohjelmat ja muut rotukohtaiset, rekisteröintiin liittyvät erityisehdot (Kennelliitto, pdf).

Esikiima alkoi 18.10. ja ensimmäinen verinäyte progesteronimääritystä varten otettiin 24.10. Seuraavana päivänä eläinlääkäri ilmoitti testin tuloksen, joka oli 2,3. Eläinlääkäri kertoi tulosta ilmoittaessaan, että arvo noin kaksinkertaistuu vuorokaudessa, joten esimerkiksi maanantai 28.10. voisi olla hyvä astutusajankohta. Uusi testi olisi voinut olla hyödyllinen tilanteen tarkentamiseksi erityisesti siksi, että sulho asuu kahden tunnin ajomatkan päässä. Uutta näytettä ei kuitenkaan viikonlopun takia pystytty ottamaan. 

Astutus tapahtui siis 28.10. Sulhon kasvattaja suositteli uuden progesteronitestin ottamista, jotta tiedettäisiin, olisiko uusi astutus seuraavana päivänä hyödyllinen halutun lopputuloksen varmistamiseksi. Testin tulos valmistui tällä kertaa odottaessa, ja se oli nyt jo 15,6. Uusi astutusreissu oli siis tarpeeton.

Matojen häätö

Winha on saanut rutiininomaisen lääkityksen matojen häätöön kaksi kertaa vuodessa. Nartuille suositellaan lisäksi matolääkitystä ennen astutusta, tiineyden aikana 2-3 viikkoa ennen synnytystä sekä 2-3 viikkoa synnytyksen jälkeen. Winha sai syntyville pennuillekin turvallista Axiluria. Pennuille lääkitys annetaan kolmen ja viiden viikon ikäisinä.

Seppo Saari, ELL: Hyvinvoiva koira - Koiran suolistoloiset

Tiineys tarkistettiin ultraäänellä

Winhalla olivat nisät jonkin verran turvonneet ja punoittavat, joten olimme aika varmoja, että pentuja oli tulossa. Ensikertalaisina halusimme kuitenkin vielä varmistuksen asiasta. Winha kävi tiineysultraäänitutkimuksessa 28.11. Siinä varmistui, että Winha on tiineenä. Eläinlääkärin mukaan pentuja on useampi kuin yksi, mutta lukumäärää ei pystytty tarkentamaan tämän enempää.

Röntgeniin varmuuden vuoksi

Röntgenkuvaus oli perusteltu, jotta saataisiin tietää pentujen tarkka lukumäärä sekä niiden koko. Suurikokoinen pentu saattaisi aiheuttaa ongelmia synnytyksessä. Lausunnon mukaan "röntgenkuvissa nähtiin viisi luutunutta pentua, joista yksi vaikutti kohtalaisen suurikokoiselta".  Eläinlääkäri teki myös Winhalle perustarkastuksen ja totesi, että nisistä tulee jo puristettaessa maitoa. Emme näin ollen hankkineet vain varmuuden vuoksi lisämaitoa pennuille - sitähän saisi päivystävästä apteekista tarvittaessa nopeasti.

Eläinsairaalasta saatiin mukaan seuraavat ohjeet:

Ottakaa yhteyttä synnytyksen aikana, mikäli
  • Emättimestä tulee vihertävää vuotoa ennen ensimmäisen pennun syntymistä tai emättimestä tulee veristä vuotoa ennen synnytystä tai synnytyksen aikana.
  • Winha ponnistelee voimakkaasti yli 30-45 min ajan tuloksetta
  • Winha ponnistelee heikommin 2-3 h ajan tuloksetta
  • Winhan yleisvoinnissa tulee muutoksia huonompaan
  • Ensimmäinen pentu syntyy, mutta pentujen välillä on > 4 h tauko

Tiineys

Astutuksen jälkeen Winhalla oli tavallista parempi ruokahalu. Marraskuussa tuli kuitenkin noin kahden viikon jakso, jolloin ruoka ei maistunut, vaikka mitä herkkuja olisi yrittänyt tarjota. Painokin putosi 5,5 kiloon. Winhan paino oli viimeisimmässä punnituksessa ennen tiineyttä 5,9 kg. Ruokahalu onneksi parani pikkuhiljaa, ja painokin lähti lupaavasti nousemaan. Kun tiineys varmistui, Winhalle vaihdettiin "perusnappuloiden" tilalle tiineille koirille ja pennuille tarkoitettu kuivaruoka (Royal Canin Starter). Koska Winhalla ei ole missään vaiheessa ollut paino-ongelmia, ei tiineysaikanakaan tarvinnut ruuan määrää punnita. Winha sai syödä niin paljon kuin halusi. Nappuloiden lisäksi se sai muun muassa jauhe- ja rasvalihaa sekä broilerin siiven silloin tällöin. Lisäksi erilaisia palkitsemiseen tarkoitettuja makupaloja.

Winhalle tehtiin isohkosta vahvasta pahvilaatikosta pentulaatikko reilu kaksi viikkoa ennen synnytystä, jotta Winha ehtisi tutustua siihen rauhassa. Laatikon pohjalle laitettiin muovi, jotta pahvi ei pääsisi synnytyksen aikana - tai sen jälkeen - kostumaan. Reunaan leikatusta oviaukosta Winha pääsisi helposti liikkumaan laatikkoon ja sieltä pois. Oviaukkoon jätettiin kuitenkin kynnys, jotta pennut pysyisivät laatikossa ainakin jonkin aikaa.

23.12.2013: Suurentunut vatsa näkyy hyvin, kun turkki on märkä.

 

Synnytys

Winha oksensi varhain aamulla 25.12. Ilmeisesti pahoinvointi voi olla merkki lähestyvästä synnytyksestä. Tarkoitus oli ruveta mittaamaan Winhalta aamu- ja iltalämpötila viitisen päivää ennen niin sanottua laskettua aikaa, koska koiralla ruumiin lämpötila laskee 24-36 h ennen synnytystä. Ensimmäinen mittaus tuli tehtyä jouluaamuna. Lämpötila oli silloin 37,9 C. Koiran normaalilämpö on noin 38 - 39 celsius-astetta. Winhalta ei ole mitattu lämpöä aikaisemmin, joten yksilöllinen normaalilämpö ei ollut tiedossa.

Koiralla tiineys kestää keskimäärin 63 vuorokautta, +/- 5 päivää. Tuo 63 vrk olisi tullut täyteen 31.12. Pennut päättivät kuitenkin syntyä jo joulupäivän 25.12. iltana. Winha läähätti aika ajoin, mutten osannut tulkita sitä alkaneeksi synnytykseksi. Olihan kuitenkin vielä viikko niin sanottuun laskettuun aikaan, eikä synnytysajankohta osunut myöskään tavanomaiseen vaihteluväliin. Ajattelin, että Winhalla oli kuuma muun muassa muhkeaksi kasvaneen vatsan takia.

Sohvalle tuli kuitenkin jonkin ajan päästä muutama märkä läntti. Tässä vaiheessa tuli kiire steriloimaan saksia ja hakemaan pyyhkeitä ja kertakäyttöhanskoja.  Jonkin ajan kuluttua Winha näyttikin jo ponnistavan. Siirsin Winhan pentulaatikkoon, eikä aikaakaan, kun ensimmäinen pentu oli syntynyt. Kaikki viisi pentua syntyivät noin kahden tunnin sisällä. Katkaisin napanuorat ja tytär sitoi ne. Puhdistamisen ja punnituksen jälkeen Winha sai pentunsa vierelleen, ja jokainen niistä ryhtyi imemään heti nisälle päästyään.

Toinen tyttäristä merkitsi etukäteen laadittuun taulukkoon pentujen syntymäajat, painot, sukupuolet ja erityistunnisteet. Pidimme myös lukua istukoista. Kaksi niistä tuli syntyvän pennun mukana, mutta loput syntyivät "omia aikojaan". Viimeistä istukkaa jouduttiin odottamaan reilu tunti, ja sen Winha ehti syödä. Istukoiden syöminen saattaa aiheuttaa emälle ripulia, mutta ainakaan tästä yksittäisestä ateriasta ei koitunut mitään ongelmia. Pääasia kuitenkin oli, että istukoita putkahti saman verran kuin pentujakin, jottei tarvinnut lähteä eläinsairaalaan tulehdusriskin takia.

Pentu 1, poika: Syntymäaika 18.02, paino 204 gr

Pentu 2, tyttö: Syntymäaika 18.37, paino 199 gr

 Pentu 3, poika: Syntymäaika 19.15, paino 216 gr

 Pentu 4, poika: Syntymäaika 19.33, paino 225 gr

 Pentu 5, tyttö: Syntymäaika 20.05, paino 209 gr

Vauva-arkea

Aluksi Winha ei meinannut malttaa lähteä pentujen luota syömään tai ulos tarpeilleen. Ulkona käytiin hätäisesti kääntymässä ja sitten juoksujalkaa kotiin. Muutamassa päivässä tilanne kuitenkin tasaantui. Winha syöttää ja puhdistaa pentunsa, mutta käy välillä pentulaatikon ulkopuolella syömässä, nukkumassa tai tarkistamassa, onko ihmislaumalla kaikki kunnossa.

Winha syö erittäin hyvin. Sille on koko ajan tarjolla starter-nappuloita. Sen lisäksi Winha saa muun muassa jauhelihaa ja runsaasti energiaa sisältävää koiranmakkaraa. 

Pennut punnitaan päivittäin. Ilmeisesti pentujen paino voi jopa hieman laskea kohta synnytyksen jälkeen, mutta ei näillä kavereilla. Paino on noussut kullakin tasaisesti - ja 5.1. ne ovat enemmän kuin kaksinkertaistuneet syntymäpainosta.

Painot 5.1.

Pentu 1: 425 gr
Pentu 2: 526 gr
Pentu 3: 489 gr
Pentu 4: 517 gr
Pentu 5: 442 gr

Hyödyllistä tietoa 

Koiran tiineyskalentereita verkossa 

Eläinlääkäri.fi

Your dog´s pregnancy calendar (Royal Canin)
(astutuspäivämäärän mukaan voi luoda oman koiran tiineyskalenterin)

Esimerkiksi hakusanoilla dog pregnancy calculator tai calendar löytyy lisää kalentereita ja laskureita.

Progesteronitesti

Narttukoirilta voidaan määrittää verestä hormoniarvo, jolla oikea astutusajankohta pyritään saamaan selville.

Eläinlääkäriasemalta saadussa ohjeessa kerrotaan seuraavaa:
LH-erityksen aikaan progesteroniarvo on n. 2 ng/ml. Ovulaatio tapahtuu n. 2 vuorokautta myöhemmin. Tällöin progesteroniarvo on 5-10 ng/ml. Munasolut vaativat vielä 2-3 vuorokautta kypsyäkseen hedelmöittymiskelpoisiksi. Munasolut pysyvät hedelmöitymiskykyisinä 2-3 vuorokautta.

Progesteroni (ng/ml)
2-5 LH-piikin aikaan
5-10 ovulaation aikaan (normaali astutus)
10-15 tuorespermasiemennys
15-20 hedelmöitymisen aikaan (pakastesiemennys)

Ultraääni

Koiran tiineys voidaan todeta ultraäänitutkimuksella. Tutkimus kannattaa tehdä noin 30 vrk astumisesta. Tutkimus voidaan tehdä aikaisemminkin, mutta 30 vrk kuluttua ultraäänitutkimuksen varmuus on parempi.

Röntgentutkimus

Pentujen luusto näkyy röntgenkuvassa n. 45 vrk hedelmöittymisestä. Röntgentutkimuksesta on hyötyä, kun halutaan tietää pentujen tarkka lukumäärä tai arvioida niiden kokoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti